RECENSIONER"En guidebok som i grunden skiljer sig från andra som bara rabblar sevärdheter och restips är Ann-Britt Sternfeldts ”Den gode turisten i Gambia”. Sternfeldt har inte bara intresse av att berätta om vad Gambia har att erbjuda som turistland, hon har också en ambition att göra oss till ”bättre turister”. Helt enkelt en lektion i hur två kulturer, en rik och en fattig, ska kunna mötas med respekt. Boken spänner över ämnen om nyttig basinformation till vett och etikett – en guidebok som hon själv kallar ”handbok för den medvetne turisten”."
Thorbjörn Falk, Resebilagan för Kvällsposten, GT och Expressen,
28 jan, 2001
"Visst finns det pekpinnar i hennes böcker som man kan välja att haka upp sig på, men språket är rakt och enkelt och framför allt ger hon en hel del konkreta tips till resenären."
    "Hon lyckas få in en hel del om historia, ekoturism, djur, hantverk, mat och ideella organisationer som man kan vända sig till i länderna om man vill upptäcka andra sidor än turistbroschyrernas glassiga bilder."
                           Lenita Jällhage, Dagens Nyheter, 9 sept, 2001
"Ann-Britt Sternfeldt skriver resehandböcker med mer konkreta råd om hur man lite mer hänsynsfullt kan uppträda som turist genom att ta hänsyn till allt ifrån miljö till den lokala kulturen.
   Förvånad blir man allt när man istället för en uppsjö floskler i en tidsenlig politiskt korrekt anda möts av välbehövliga och tänkvärda tips om landet och dess invånare. I handboken om Gambia står all välbehövlig fakta och även små anekdoter om landet, om maten, transporter och vett och etikett.
   Det är ju det här med utbud och efterfrågan, frågar man efter grisfest så får man det. Vill man istället upptäcka det genuina med länder finns det många goda råd i denna handbok. Kanske dock för den lite mer erfarne turisten. Och en djup bugning skall Ann-Britt Sternfeldt ha för ett bra och godkänt försök att stoppa turismens exploatering."
               Mina Benaissa, Bif – Biblioteket i Fokus, Nr 3 sept, 2001
”Detta är en enkelt men stilrent utformad turistguide som framförallt koncentrerar sig på företeelser utanför vanliga turiststråk och med avsikt att uppmana till resurssnålt resande. När det gäller Estland konstaterar författaren att många svenska turister knappast tar sig utanför huvudstaten Tallinn. Längre bort väntar dock ekoturism i natur som ofta är orörd och möjlighet till turistboende på bondgårdar. Ändå ligger alternativen aldrig långt bort eftersom Estland är ett litet land. Genom tips till, som det heter, ”den gode turisten” eller ”medvetne turisten” vill Ann-Britt Sternfeldt få resande till Estland att uppsöka nationalparker och naturskyddsområden, de gammeltroende ortodoxa eller landets historiska svenskbygder. Handboken är välskriven och innehåller mycket lättillgängligt utformad information på få sidor men fungerar nog ändå bäst som komplement till mer traditionella turisthandböcker.”
                      Dodo Parikas, BTJ Sambindningslist, häfte 16, 2001


© 2018 Sternfeldt Media